Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   HİZMETLERİMİZ

YMM TAM TASDİK DENETİMİ NEDİR.?

 

Tam Tasdik denetimi işletmelerin yıllık gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının doğru saptanabilmesi için yapılan bir denetim türüdür.

Yıl boyu sürer. Bu sayede olası hata ve noksanlar yıl içinde düzeltilir. Biten yılın sonuçları, Yeminli Mali Müşavir tarafından ertesi yılın 6. ayının sonuna kadar Maliye Bakanlığına raporlanır.

Maliye Bakanlığı kendisine verilen “Tam Tasdik Denetim Raporuna” istinaden bir daha o işletme ile ilgili ihbar veya şikayet olmadıkça öncelikle inceleme yapmaz.

Tam Tasdik Denetimi ayrıca etkin bir vergi planlaması için önemli bir araçtır.

 

TAM TASDİK DENETİMİ YAPTIRMAK ZORUNLU MUDUR?

 

Mükelleflerin vergi beyannamelerinin 4 seri sayılı Genel Tebliğ uyarınca 2016 yılı aktif toplamı 6.999.180 TL’yi, net satışları toplamı 13.994.210 TL’yi aşan işletmeler 2017 takvim yılı için vergi beyannamelerini Yeminli Mali Müşavire imzalatmak zorundadır.

Tam tasdik yaptırılmasına karar verilmesi halinde bu konuda YMM ile yazılı sözleşme yapılması zorunlu olup, sözleşme yapma işleminin OCAK ayı içinde
tamamlanması gerekmektedir. Yeminli Mali Müşavirlere tasdik ettirilen beyannameler ve bunlara ilişkin malî tablolar, kamu idaresinin yetkili memurlarınca (vergi inceleme elemanlarınca) İNCELENMİŞ BELGE OLARAK KABUL EDİLİR. Ayrıca Tam tasdik sözleşmesi imzalayan mükellefler, prensip itibariyle herhangi bir sınır söz konusu olmaksızın, YMM tasdik raporu ile KDV iadesi alabilirler.

Ocak ayı içinde (yani süresinde) düzenlenecek sözleşmelerin, 3568 sayılı Kanuna ilişkin 1 seri no.lu Tebliğ (R.G. 6.2.2008 – 26779) uyarınca Şubat ayı sonuna kadar internet vergi dairesine elektronik ortamda girilmesi zorunludur. Ayrıca YMM’ler tarafından vergi dairesine verilecek tasdik raporlarına söz konusu sözleşmelerin birer örneğinin eklenmesi gerekmektedir.

 

TAM TASDİK ÜCRETİ

 

Tam Tasdik ücreti işletmelerin net satış hasılatlarına, SMMM ile çalışıp çalışmadıklarına, imalatçı mı yoksa alım satım işletmesi mi olduklarına göre, bazı durumlarda işlerinin cinsine ve grup şirketi olup olmadıklarına göre değişen bir tarife ile belirlenir. Söz konusu tarife Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazetede yayınlanarak ilan edilir.

 

MALİ DANIŞMANLIK, VERGİ UYUŞMAZLIKLARI VE ÖZEL VERGİ DENETİMİ

 

Şirket yöneticilerinin işleri ile ilgili faaliyetlerini sürdürürken mali mevzuatın getirdiği zorunluluklar nedeniyle bir sorunla karşılaşmamaları ya da bir sorunla karşılaştıklarında uygun tedbirler alabilmeleri, bazen de mevzuatın getirdiği olanaklardan yararlanmaları mali konularda danışmanlık hizmeti almakla mümkün olur.

Şirketimiz 3568 sayılı Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında, kurumların belge ve kayıtlarını vergi inceleme elemanları titizliliği ile inceleyerek yönetime düzenli olarak raporlanmaktadır. Bu raporlar ışığında vergisel risk doğurabilecek hataları yönetime bildirerek önlem alınmasını sağlamak ve şirketi herhangi bir incelemeye karşı koruyarak vergisel açıdan sağlıklı bir duruma getirmektir.

Vergi mevzuatının, konunun profesyonellerinin bile zaman zaman çözümlemekte zorlandıkları karmaşık yapısı, uygulamalarda idare ile mükellefler arasında ihtilafların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Şüphesiz ki, bu karmaşık yapı içinde ihtilafların çözümü, hem vergi mevzuatına hâkimiyet, hem de bu alandaki birikimlere dayalı bir yorumlama gücünü ve ikna kabiliyetini gerekli kılmaktadır.

“Vergi incelemeleri sırasında” verilen danışmanlık hizmetleri,
– İnceleme elemanları ile görüşmeler yapılması, inceleme elemanları ile yapılan görüşmelerde hukuki /teknik destek hizmeti verilmesi,
– Vergi incelemesi sonrasında düzenlenen tutanakların gözden geçirilmesi, imzalanması esnasında görüş bildirilmesi,
– Vergi inceleme raporunun değerlendirilmesi,
– Uyuşmazlık konusu vergi borçlarına ilişkin gecikme faizlerinin hesaplanması ve toplam tarhiyat tutarının belirlenmesi,

“Vergi incelemeleri sonrasında” verilen danışmanlık hizmetleri ve eleştiri konusu karar konusunda tavsiyelerde bulunulması
– Uyuşmazlıkla ilgili konunun, mevzuat ve uygulama açısından incelenmesi,
– Uzlaşma veya dava açma kararının alınabilmesine yardımcı olacak teknik değerlendirme raporunun hazırlanması,
– Tarhiyat öncesi veya sonrası uzlaşma fırsatlarının değerlendirilmesi,
– Uygun uzlaşma limitlerinin belirlenmesine yardımcı olunması
– Uzlaşma görüşmesinde kullanılabilecek dayanakların belirlenmesi,
– Uzlaşma komisyonuna verilecek detaylı dayanak raporunun hazırlanması,
– Uzlaşma neticesinde yapılacak faiz hesaplamalarının kontrolü,

“Dava aşamasında” verilen hizmetlerimiz,
– Dava dilekçelerine esas argümanların belirlenmesi,
– Şirket verilerinden hareketle dilekçe eklerinin, dilekçede kullanılabilecek rakamsal çalışmaların yapılması,
– Literatür taraması,
– Emsal karar taraması,
– Duruşmalarda mali müşavir sıfatıyla şirket yetkilileri ile birlikte açıklamalarda bulunulması,

“Dava veya uzlaşma sonrasında” verilen hizmetler,
-Vergi dairesinin hazırladığı ihbarnamenin karara uygunluğunun kontrolü,
-Vergi dairesinin düzeltme işlemlerinin karara uygunluğunun kontrolü,
-Vergi dairesinin hesapladığı gecikme faizi tutarının yerindeliğinin kontrolü.
“Uzlaşma sırasında” verilen hizmetimiz.

 

DENETİM VE TASDİK İŞLEMLERİNİN KAPSAMI

 

Şirketin cari yılda tutulan kanuni defter ve belgelere yapılan muhasebe kayıtlarının kontrolü sonucunda kayıtların doğru hesaplara yapılıp yapılmadığı ve vergi kaybına neden olup olmadığının denetlenmesi ve hatalı kayıtların düzeltilmesi,

Aylık beyanname ve bildirgelerin doğruluğunun tespiti,

Denetim yaklaşımımızın en önemli özelliği müşterilerimizin içinde bulunduğu sektör ve faaliyetlerinin denetim çalışması öncesi ve sırasında en iyi şekilde etüd edilmesi. Bu yolla müşterilerimize gerek muhasebe gerekse yönetim konularında yapıcı önerilerde bulunma olanağı sağlanmaktadır.

 

Ayrıca,

 

-Şirketin faaliyetleri riskli alanlar esas alınarak daha iyi değerlendirilecektir.

-Denetim raporunun yanı sıra verilecek olan ve denetim çalışmamız sırasında edindiğimiz gözlemlere dayanarak hazırlanan yönetim tavsiye raporu yapılan denetim çalışmasına değer katacak ve getirisini artıracaktır.

-Denetim çalışması sonunda sürprizler olmaması için sürekli ve düzenli bir şekilde yönetimle temasta bulunulacaktır.

Dönem içinde satın alınan mal ve hizmetlere ilişkin faturaları düzenleyen firmaların alt incelemelerinin yapılması, faturaların sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge niteliği taşıyıp taşımadığı yada adlarının böyle bir olaya karışıp karışmadığının tespiti ve alt firmaların KDV ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesinden dolayı şirketin herhangi bir sorun ile karşılaşmasının engellenmesi.

Firmalar karşılaşacakları karşıt inceleme talepleri,YMM ile tam tasdik yapılması halinde YMM’ler tarafından 29 no.lu Tebliğ’e uygun olarak bilgi verme şeklinde karşılanabilir. Dolayısıyla tam tasdik yaptıran mükellefler bu bilgileri doğrudan vermek külfetinden kurtulabilirler.

 

KDV İADESİ HİZMETLERİ

 

KDV İadesi konusundaki her türlü danışmanlık hizmetleri ve raporların hazırlanması deneyimli kadromuzla büyük bir titizlikle yerine getirilmektedir.

Türkiye’de yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV’ye tabidir. Ancak Katma Değer Vergisi Kanunu’nda tam istisna kapsamında sayılan ve 11. maddede belirtilen mal ihracatı, ihraç kayıtlı teslimler, hizmet ihracatı, 13. maddede belirtilen deniz ve hava taşıma araçlarının imal ve inşası, ithali ile bu araçlara verilen hizmetler 14. maddede belirtilen uluslararası taşımacılık faaliyetleri KDV’ye tabi olmadığından bu faaliyetlerden dolayı Türkiye’de ödenmiş olan KDV yapılan inceleme sonrası düzenlenen YMM raporu ile iade edilmektedir.

Yine KDV kanunu 19/2. madde kapsamındaki uluslararası anlaşma hükümleri gereğince yapılan teslimlere ilişkin iadeler, KDV kanunu 29/2. madde kapsamındaki indirimli orana tabi teslim ve hizmetlerden doğan iadeler düzenlenen YMM raporları ile yerine getirilmektedir.

Yukarıda belirtilen işlemler ile Katma Değer Vergisi Kanununda iade hakkı doğuran diğer istisnalar ile dâhilde işleme izin belgesi kapsamında yapılan yurtiçi işlemlerdeki KDV’nin tecil terkini için gerekli olan YMM raporlarının düzenlenmesi hizmet kapsamımız içindedir. Katma Değer Vergisi iade sürecinde; katma değer vergisi iadesi alma olanağı bulunan firmaların iade tutarlarının tespiti, alt firma incelemeleri, karşıt incelemeler ve analitik incelemeler sonucunda Yeminli Mali Müşavirlik raporları denetim şirketimizce düzenlenmektedir.

 

Verilen Hizmetler:

 

• Katma Değer Vergisi iade sürecinde vergi idaresinin öngördüğü ve mevzuatta yer alan düzenlemeler çerçevesinde mükellef ve vergi dairesi arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi
• İade ve mahsup işlemleri için gerekli olan Yeminli Mali Müşavirlik raporlarının zamanında düzenlenmesi
• Şirketlerin KDV iade ve mahsup işlemleri ile ilgili olarak karşılaşılan sorunların çözümünde danışmanlık hizmeti verilmesi
3065 sayılı KDV Kanunu uyarınca aşağıda belirtilen teslimlere ilişkin yüklenilen KDV’nin iade ve/veya mahsup işlemlerinin rapora bağlanmasını gerektiren yasal durumlar aşağıdaki gibidir.

A – İhracat İşlemlerinden Doğan KDV İadeleri (Md:11)
i.Direk İhracat (11/1-a)
ii.Türkiyede İkamet Etmeyenlere Yapılan Teslimler(11/1-b)
iii.İhraç Kaydıyla Yapılan Teslimler(11/1-c)

B – Araçlar Ve Teşvik Belgeleri Yatırımlara İlişkin İade Talepleri(Md:13)
i.Deniz,Hava Ve Demiryolu Taşıma Araçlarına İlişkin İstisna İle Liman Ve Hava Meydanlarında Yapılan Hizmetlerden Doğan KDV İadeleri(13/a-b)
ii.Yatırım Teşvik Belgeli Teçhizat Teslimlerinden Doğan KDV İadeleri (13/d)

C – Uluslar Arası Taşımacılık İstisnasından Doğan Kdv İadeleri(Md:14)

D – Uluslar arası Anlaşmalar Gereğince Vergi Muafiyeti Tanınan Uluslar arası Kuruluşlara Ve Bunların Mensuplarına Yapılan Teslim Ve Hizmetlerden Doğan Kdv iadeleri(Md.15)

E – Hurda Metal Teslimleri Ve Tekstil-Konfeksiyon Sektöründe Fason İş Yapanların Kdv İadeleri

F – İndirimli Orana Tabi Mal Ve Hizmet İfalarına İlişkin KDV iadeleri

 

DİĞER TASDİK İŞLEMLERİ

 

Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması İle İlgili Tasdik İşlemleri
· Kurumlar Vergisi İstisna Ve İndirim Tasdik Raporu
· Yatırım İndirimi Tasdik Raporu
· SGK İlişkisizlik Belgesi Alınması İçin Yapılan Tasdik
· RTÜK Tasdik Raporu
· Bakanlar Kanununa Göre Bilanço Ve Gelir Tablosu Tasdiki(Kredi Raporu Tasdiki)
· Gelir Ve Kurumlar Vergisi Tevkifatının İadesi
· ÖTV Üretim Tasdik Raporu
· ÖTV Sıfıra İndirilen Akaryakıt Kullanımına İlişkin Düzenleme
· Gümrük Beyannamesi Tasdiki
· Hac Kotası Tespit Raporu
· Kosgeb Bilgisayar Yazılımı Destek Raporu
· Arge Harcamaları Yardım Tasdik Raporu
· Solvent Kullanım Tespit Raporu
· İthalatçı Bilgi Formu Tasdiki
· Geçice 17. Madde kapasamındaki alımların yurtdışı edilmesi tasdiki
· Gözetim Raporları Tasdiki
· Özel Amaçlı(Ödemelerintevsiki) Rapor Tasdiki

 

BAĞIMSIZ DENETİM HİZMETİ

 

Yeminli Mali Müşavirlik Şirketimiz Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS), Uluslararası Denetim Standartları ( UDS), Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) ve vergi mevzuatı konusunda uzman ve deneyim sahibidir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile 2013 yılı başından itibaren belli sermaye şirketleri için UFRS’yi zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple şirketlerin denetim ihtiyacı artık bir zorunluluk olmuş yeni TTK ile birlikte şeffaf mali tablolar ve kurumsallaşma ilkelerini uygularken şirketlerin konusunda uzman profesyonellerle çalışma ihtiyacı doğmaktadır.

Sermaye Piyasası Mevzuatı Kapsamında Verdiğimiz Hizmetlerimiz:

Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi hisse senetleri İMKB ‘de işlem gören halka açık şirketler, aracı kurumlar, yatırım ortakları ve diğer sermaye piyasası kurumlarının “Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları Hakkında Tebliğ” uyarınca bağımsız denetimi,

Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi hisse senetleri İMKB ‘de işlem görmeyen halka açık şirketler ve yatırım fonlarının “Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları Hakkında Tebliğ” uyarınca bağımsız denetimi,

Hisse senetleri halka arz edilecek aile şirketlerinin mali tablolarının bağımsız denetimi,

Devir, birleşme ve bölünme halinde verilen özel denetim hizmetleri,

Konsolide mali tabloların bağımsız denetimi.

Enerji Piyasasında faaliyet gösteren şirketlerin bağımsız denetimi.

Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS)’ na uygun olarak yurtdışına sunulacak mali tabloların bağımsız denetimi,

Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri uyarınca yurtdışına sunulacak mali tabloların bağımsız denetimi,

Şirketlerin özel taleplerine yönelik bağımsız denetim hizmetleri.

 

ŞİRKETE ÖZEL EĞİTİM HİZMETİ

 

“Şirkete Özel” eğitimlerimiz, şirketlerin spesifik eğitim ihtiyaçlarını karşılamak ve/veya Eğitim Takvimimizdeki programları şirketlere uyarlayarak düzenlediğimiz eğitimlerdir.

“Şirkete Özel” eğitimler önceden yapılan rezervasyonlarla, eğitimi alacak şirket için uygun olan tarihlerde düzenlenir.

Şirket yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda şirketin ihtiyacının tam olarak belirlenmesiyle eğitimin içeriği son halini alır.

 

FİRMA ANALİZLERİ, ŞİRKET YENİDEN YAPILANDIRMALARI ( DEVİR, BİRLEŞME, BÖLÜNME, HİSSE DEĞİŞİMİ)

 

Globalleşen iş dünyasında şirketlerin rekabet gücü kazanmaları ya da mevcut üstünlüklerini sürdürmeleri, iş akışı ve organizasyon yapılarını ekonomik işleyişin dinamikleri ile uyumlu hale getirmelerine bağlıdır. YMM Denetim Şirketimiz, vergi mevzuatı ve ticari mevzuattaki düzenlemeleri ve ekonomik trendi göz önünde tutarak, şirket yapılarını analiz etmekte, yeniden yapılanma ihtiyacını ve çözümleri ortaya koymaktadır.

Firma analizleri; firmaların mevcut sorunlarının teşhisi ve firmaların olanakları ve güçlükleri ile ülkenin ekonomik koşulları da dikkate alınarak değerlendirilmesi ve yeni çözümlere ulaşılması, gerektiğinde firma yeniden yapılandırılmalarının sağlanmasına yönelik hizmetler olarak özetlenebilir. Firma analizleri, hem Türk Vergi Mevzuatı ve hem de Uluslararası Vergi Mevzuatı göz önünde tutularak, aşağıdaki konularda yapılan çalışmaları içermektedir:

Firma Vergi Riski Analizleri

Vergi Mevzuatı ve Teşvik Mevzuatı Çerçevesinde, Vergi Riski ve Vergi Avantajı Analizleri,

Kayıt ve Belge Düzeninin Mevzuata Uygunluğunun Araştırılması

Örtülü Sermaye ve Teknik İflas Riski ve Çözüm Yolları

Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Riski Analizleri

Şirket Birleşmeleri –Şirket Devirleri, Kısmi ve Tam Bölünme, Hisse Değişimi Etki Analizleri

Yabancı Kurum Şubesi ve İrtibat Bürosu ( liaison ofisler) Risk-Avantaj Analizleri

Ücret Araştırması ve Analizleri